ION

Electron Audio ION hibridno izlazno pojačalo
Sinteza 110 godina napredne audio tehnoligije
Izlazno pojačalo ION je jedistven spoj sofisticiranog pojacanja audio signala uz pomoć vakuumske triode i velike raspoložive snage pomocu najnovije izvedbe izlaza u klasi D – ali ne jednostavnim nakalemljivanjem ulaznog stupnja s triodom na gotovo pojačalo u klasi D.
Umjesto toga, trioda služi kao vrsta konvertera napona u struju, koja u krajnjoj konsekvenci pojacava osjetljivi audio signal direktnom strujnom pobudom modulatora izlaza u klasi D, realiziranog na temelju najnovijih saznanja u toj tehnici amplifikacije. Time je ulaz u modulator lineariziran, a zvucni karakter daje trioda. Tako spojen sustav predstavlja sklop koji komunicira inteligentno sa  energetski efikasnim napajanjem visoke tehnologije, koje istovremeno daje stabilizirani napon napajanja i triodnom stupnju. Sve skupa čini vrlo kompaktno izlazno pojačalo transparentnog i živog zvuka širokog dinamičkog opsega.
Izlazno pokačalo ION dolazi u dvije verzije. Obje karakterizira naše jedinstveno ulazno sučelje bazirano na vakuumskoj triodi, koje joj osigurava stabilan rad i ekstremno dug životni vijek, snažan izlaz u klasi D, kompatibilnost s mrežnim napajanjem bilo gdje na planeti (90-250V), te ekstenzivan ali neintruzivan sistem zaštite i kontrole rada.
ION monoblok:
Ova verzija ION pojačala ima izlaznu snagu od minimalno 200W na 8, i 400W na 4 ohma. Te su specifikacije date za realni zvučnik, čija impedancija može biti značajno manja ili veća od nominalne ovisno o frekvenciji, a ne za jednostavno otporno opterećenje, što znači da je pojačalo sposobno pogoniti i vrlo zahtjevne zvučnike.
Ulaz ima standardnu ulaznu impedanciju od 47kOhma, i osjetljivost 2V efektivno za punu izlaznu snagu. Frekvencijski opsegu od 20Hz do 20kHz +-0.2dB osigurava minimalan fazni pomak unutar opsega audio frekvencija. Pojačalo ne mijenja apsolutnu fazu signala, dakle ne invertira signal. Radi vrlo visoke energetske efikasnosti napajanja i izlaza u klasi D, uz uporabu realnih zvucnika i muzičkog signala, nije potrebno nikakvo dodatno hlađenje čak ni za dugotrajan rad na visokim snagama.
ION duoblok:
Ova svestrana verzija ION pojačala ima sve značajke monoblok verzije, i dodatni nezavisni audio kanal istog pojačanja i maksimalnog izlaznog napona, no sa manje raspoložive izlazne struje. Kanal A je potpuno jednak kao kod monoblok verzije, i raspolaže sa istoh minimalno 200W u 8 ohma i 400W u 4 ohma izlazne snage, a kanal B raspolaže s minimalno 150W u 8 ohma, kada kanal A daje maksimalnu snagu u 4 ohma.
Duoblok može raditi u nekoliko konfiguracija:
Bi-amping mod:
Kanal A i B imaju isto pojačanje, kanal A se koristi za signal za niskotonski, a kanal B za signal za visokotonski par priključnica kod zvučnika koji podrzavaju tzv. bi-wiring. Ovaj mod rada koristi činjenicu da visokotonski dio zahtijeva manju struju za rad pa je tako moguće dobiti ukupno 700W na zvučniku.
Aktivni mod:
Kanal A se koristi kao niskofrekventno, a kanal B kao visokofrekventno pojačalo snage za dvostaznu aktivnu skretnicu. Korištenjem pametno odabranih zvučničkih jedinica i tipa i postavki skretnice, moguće je konfigurirati sustav koji izvlači maksimalnu snagu iz pojačala, no radi podjele frekventnog područja rada osigurava priličnu rezervu glasnoće, usporedivo sa bi-amplificiranim sustavom snage 1kW.
Stereo mod:
Kanali A i B se koriste kao lijevi i desni kanal stereo pojačala, uz određena ograničenja izlazne snage ovisna o impedanciji zvučnika. Punih 2x200W je raspoloživo za manje zahtjevne 8 ohmske zvučnike, sa okvirno istom snagom na raspolaganju za niže impedancije sve do 4 ohma. Pojačalo ima indikaciju naponskog ili strujnog limita (clipping) pa je lako namjestiti glasnoću ispod limita ako se do istog dodje na kanalu B kod kojeg je limit niži. No, i uz to se koristi inteligentno dinamičko limitiranje tako da je za realni muzički signal moguće bez limitiranja reproducirati vrlo visoke vršne nivoe signala čak i uz njihovo dulje trajanje.