RED

Integrirano stereo pojačalo

Nominalna snaga: 25W (na opterecenju 4 ili 8 ohma)
4 ulaza (500mV RMS za punu snagu)
Cijevi, po kanalu: PCF80 (pogonski stupnjevi), GU29/829 (izlazni stupanj)

RED je minimalistički ustrojeno (samo 2 cijevi po kanalu!), topološki protutaktno (push-pull) pojačalo s tetrodama u izlaznom stupnju, no tu svaka sličnost s klasičnim konstrukcijama prestaje.
Tokom konstrukcije i razvoja posebno smo imali na umu audiofile koji po prvi puta žele isprobati prednosti cijevne amplifikacije, odabirom izlazne snage i njene isporuke u prosječno osjetljive zvucnike, kakve možemo naci kod vecine sustava originalno izgrađenim oko poluvodičkog pojačala.
Minimalizam je često izgovor za izostanak inovacija, uz često spominje da cijevna amplifikacija postoji već više od 100 godina. Mi na to stoljeće povijesti gledamo kao izvor brojnih neuobicajenih i naprednih tehnika za postizanje maksimalnih zvucnih dometa, koje smo brižljivo ugradili u RED:

* Selekcija ulaznog signala se izvodi hermetički zatvorenim relejima s kontaktima od plemenitog metala na samim ulaznim konektorima, kako bi se maksimalno smanjio broj i duljina vodova kojima putuje audio signal.

* Posebno konstruirani toroidalni izlazni transformatori omogućavaju prenos pune deklarirane snage u cijelom opsegu od 20Hz do 20Hz. Iako je ovaj tip transformatora sposoban prenositi i vrlo visoke frekvencije, što se često kao brojka koristi za impresioniranje kritike, odlučili smo transformatore optimizirani za maksimalnu bas ekstenziju, sačuvavši oktavu rezerve propusnog opsega frekvencija i iznad 20kHz.

* Pseudotriodni rad izlaznog stupnja postiže se malo poznatim (jer je nepraktičan za uporabu u klasičnim konstrukcijama) ali vrlo efikasnim uvođenjem lokalne povratne veze. Izlazni stupanj se ponaša poput triode uz jednostavnost pobude kao kod pentode, ali ne pati od mana sličnih sustava, npr. Ultralinear spoja,. Takav način rada ujedno omogućava gotovo potpun izostanak globalne povratne veze, inače nužnog zla pentodnih i tetrodnih izlaznih stupnjeva. RED koristi tek minimum potreban za fino podešavanje balansa kanala.

* Hiperbolička klasa AB se u pojačalu RED koristi za postizanje svih dobrih strana klase A ali bez utroška energije i zagrijavanja tipičnog za tu klasu rada. Ovaj je način rada omogućen pažljivim odabirom izlaznih cijevi, pseudotriodnim radom i odabirom radne točke. Omogućava izostanak tzv. preskočnih izobličenja kao kod klase A, uz manje zagrijavanje, veću izlaznu snagu i trajnost cijevi kao kod klase AB.

* Dvostruke izlazne terode GU29/829 imaju inherentno uparene sekcije radi njihove originalne namjene u odašiljačima. Time je uz sustav statičkog i dinamičkog balansiranja garantiran minimum izobličenja. Radi se o cijevima napravljenima za teške uvjete rada, koje RED koristi daleko ispod propisanih maksimuma. Uz to, ulazni stupnjevi koriste sofisticirani mehanizam stabiliziranja optimalne radne točke, čime je osigurana dugoviječnost cijevi i stabilan rad tokom njihovog radnog vijeka, pa su i one pokrivene trogodišnjom garancijom.